sobota, 25 stycznia 2014

Mała kuchnia - jak ją zaaranżować?

Coraz więcej projektów mieszkań stawia na małą kuchnię - połączoną z salonem/jadalnią lub samodzielną, ale zajmującą niewiele przestrzeni. To pozwala zaoszczędzić miejsce, które może być dzięki temu wykorzystane na dodatkowy pokój (garderoba, spiżarnia) czy powiększenie przestrzeni innych pomieszczeń, ale jednocześnie stawia wyzwanie przed osobą aranżującą wnętrze kuchni. Jak urządzić ją w taki sposób, by móc się w niej swobodnie poruszać, ale jednocześnie by nie zabrakło w niej wszystkich potrzebnych sprzętów i miejsc do przechowywania jedzenia czy naczyń?

Oto główne zasady, jakimi należy kierować się przy aranżacji małej kuchni:
  • wykorzystaj przestrzeń wertykalną, czyli, mówiąc inaczej - wysokość kuchni; stawiaj na wysokie szafki, pamiętaj tylko, żeby były stosunkowo wąskie i, jeśli to tylko możliwe, miały przeszklone drzwiczki - dzięki temu unikniesz wrażenia "zagracenia" kuchni,
  • aby nie nadać kuchni wrażenia "misz-maszu", postaw na zabudowane AGD - dobry projektant tak je obmyśli, by sprzęt zajmował jak najmniej miejsca,
  • aby powiększyć optycznie małą kuchnię, trzymaj się jasnych kolorów - zarówno ścian, jak i samych mebli i sprzętów kuchennych,
  • wpuszczaj do kuchni jak najwięcej światła - odsłoń zupełnie okno, możesz też pomyśleć o lampkach ledowych, które, oprócz głównej lampy, rozświetlą miejsca schowane np. między szafkami a blatem.

A oto kilka inspiracji aranżacyjnych:










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz